VI HAR MODTAGET DENNE INFORMATION VEDR. GRATIS VACCINATION MOD PNEUMOKOKKER

bente.wad@gmail.com

brev af 17. april 2020

Kære Formand Bente Steffensen, Landsorganisationen OK-klubberne

I er tidligere fra Sundheds- og Ældreministeriet blevet orienteret om et kommende tilbud om gratis vaccination mod pneumokokker til risikogrupper.

Tilbuddet træder i kraft d. 22. april og omfatter i første omgang nedenstående grupper efter en konkret lægelig vurdering:

- Beboere på plejehjem, lejere i plejeboligbebyggelser, der er omfattet af lov om almene boliger m.v. eller lov om boliger for ældre og personer med handicap, lejere og beboere i friplejeboliger, der er omfattet af lov om friplejeboliger, og lejere i tilsvarende boligenheder.

Til efteråret forventer vi, at tilbuddet, i takt med at vaccinerne bliver indkøbt, bliver udvidet til at omfatte alle personer på 65 år og derover og enkelte andre risikogrupper under 65 år.

Pneumokok-bakterier udgør en særlig risiko for visse grupper Pneumokokker er en type af bakterier, der kan give hjernehindebetændelse (meningitis) og blodforgiftning (samlet kaldet invasiv pneumokoksygdom), men også lungebetændelse og mindre alvorlige sygdomme som mellemørebetændelse og bihulebetændelse. Nogle personer har forhøjet risiko for at få invasiv pneumokoksygdom og lungebetændelse, hvis de bliver smittet med pneumokokker, og derfor bliver de nu tilbudt gratis vaccination.

Det er egen læge, der vurderer, om man er omfattet af tilbuddet, og som står for vaccination. For borgere på plejehjem vil der i nogle tilfælde være tilbud om at blive vaccineret her.

Den vaccine, man bliver vaccineret med, beskytter mod 23 typer af pneumokok-bakterier. Disse 23 typer er skyld i 74 % af tilfældene af invasiv pneumokoksygdom blandt ældre.

Når man er blevet vaccineret, forventer vi, at man er beskyttet mod de pågældende pneumokoktyper i op til fem år, men det kan variere meget fra person til person.

Der findes også en anden vaccine, der beskytter mod 13 typer af pneumokokker, men som virker på en anden måde end den vaccine, der tilbydes gratis. Visse grupper, der er i særligt høj risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet, kan have gavn af at få begge typer vacciner. Det kan man tale mere med sin læge om. Den anden vaccine er ikke gratis, men visse risikogrupper kan få et tilskud til betalingen.

Det er vigtigt at huske, at andre bakterier end pneumokokker også kan forårsage hjernehindebetændelse, blodforgiftning og lungebetændelse. Dem er man ikke beskyttet imod, når man er blevet vaccineret, ligesom man heller ikke er beskyttet mod andre typer af pneumokokker end de 23 typer, som vaccinen dækker.

Information på vej til borgere, der anbefales vaccination Vi arbejder på informationsindsatser, der skal gøre de borgere, der er omfattet af tilbuddet, opmærksomme på det – indtil de indsatser søsættes, håber vi, at I vil hjælpe med til at gøre jeres medlemmer opmærksomme på tilbuddet, sådan at så mange som muligt kan blive vaccineret. I den forbindelse står vi selvfølgelig til rådighed ved spørgsmål.

Marlene Øhrberg Krag Centerchef

-------------------------------------------------------------------------

Informationer

CORONAVIRUS

For at begrænse spredning af coronavirus beder vi dig, for en god ordens skyld, om at undlade at møde frem hvis du udviser

symptomer på luftvejsinfektion eller du har rejst udenfor Danmark inden for de seneste 14 dage.

Og vi beder dig tage de forholdsregler som myndighederne opfordrer til for at forebygge smitte ved arrangementer – dvs:

1. Overvej din deltagelse
    Ældre, svækkede og personer med kronisk sygdom bør nøje overveje deres deltagelse i offentlige arrangementer m.v.
  2. Begræns fysisk kontakt
    Undgå håndtryk, kindkys og kram.
  3. Udvis god hosteetikette
    Nys eller host ikke på andre. Brug engangslommetørklæde. Om nødvendigt ærmet ved albuebøjningen.
  4. Bliv hjemme ved sygdom
    Oplever du sygdomssymptomer, bør du bliver hjemme, så du ikke udsætter andre for smittefare.
  5. Vask hænder
    Hyppig og grundig håndvask. Brug håndsprit/vådservietter.

Idet vores medlemmer i OK-Klubberne p.g.a. alderen må betragtes som værende i risikogruppen, bør klubberne overveje at aflyse planlagte møder. Man må henvende sig til udbyderen af foredraget for evnt kompensation for honorar o.l.

venlig hilsen